29.1.2020

Teknologian uusi vuosikymmen – kuusi trendiä

Mennyt vuosikymmen oli huiman teknologisen kehityksen aikaa. Miten kaikki jatkuu 2020-luvulla?

  1. Teknologia muuttaa kaikkia aloja ja palveluita. Merkittävimpiä muutoksia nähdään energia-alalla, ruokatuotannossa, liikkumisessa ja logistiikassa. Esimakua tulevasta saimme viime kesänä, kun avustimme Googlen tytäryhtiötä Wing Aviation Finlandia sen aloittaessa dronella toimivan ruoankuljetuspalvelun Suomessa.
  2. Ratkomme teknologian avulla maailman kriittisintä ongelmaa, ilmastonmuutosta. Yritykset voivat teknologioita hyödyntämällä parantaa energiatehokkuutta sekä tehostaa toimintaa ja materiaalien kiertokulkua. Vastuullisuudessa tietosuojan ja eettisyyden rinnalle nousee tarve tuottaa palvelut ympäristöystävällisemmin.
  3. Uusien teknologioiden käyttö ja siitä saatava data on yrityksille strategisesti yhä tärkeämpää. Datan omistajuuteen ja käyttöön liittyvät sopimusnäkökulmat korostuvat, kun siirrymme entistä vankemmin datatalouteen.
  4. Tulevaisuudesta ei voi puhua mainitsematta tekoälyä ja koneoppimista, joissa erityisesti eettiset kysymykset korostuvat. Ihmisten kannattaa toimia tekoälyä hyödyntäen, mutta säilyttää ohjat itsellään. Tämä malli toimii vielä vuosia.
  5. Palvelukeskeisyys haastaa perinteisiä toimialoja, ja ”as a service” -liiketoimintamallit yleistyvät esineiden internetin, reunalaskennan ja tehokkaampien yhteyksien myötä. Samalla sääntely lisääntyy, kun uudet liiketoimintamallit voidaan nähdä riskinä esimerkiksi tietosuojalle.
  6. Perinteisissä IT-infra- ja sovellushankkeissa palvelut halutaan yhdeltä luukulta myös monitoimittajaympäristössä. Asiakkaalle vain toimivalla lopputuloksella on merkitystä, ja toimittajilta edellytetään kokonaisvastuuta koko toimitusketjusta. On turhaa, että useat toimittajat käyttävät aikaa yksittäisten virheiden selvittelyyn, jos kokonaisuus ei toimi.

Olemme jo saaneet esimakua trendeistä avustettuamme asiakkaitamme useissa uraauurtavissa hankkeissa menneellä vuosikymmenellä. Uskon, että vauhti vain kiihtyy.