27.8.2019

Yrityskaupat: epävarmuudesta huolimatta rohkeille riittää tilaisuuksia

Lomakausi päättyy, uutiset synkkenevät. Kauppasodan rinnalle otsikoihin on ilmestynyt valuuttasota. Alkukesästä Suomen Pankki laski kasvuennustettaan, elokuussa kuulimme Saksan talouden supistuneen, ja koko maailmassa teollisuustuotannon kasvu on hidastunut.

Mitä tapahtuu yrityskauppamarkkinoilla? Tuoreen katsauksen mukaan Euroopan yrityskauppojen kokonaisarvo oli vuoden alkupuoliskolla 350 miljardia euroa, kolmanneksen vähemmän kuin viime vuonna. Kuulostaa rajulta, mutta: vuoden 2018 jälkipuoliskoon verrattuna kauppojen arvo kasvoi 20 prosenttia. Jos luvuista jotain voi päätellä, markkinat palaavat myrskyn jälkeen arkeen.

Talouden ja politiikan tilanne näkyy silti sääntelyssä. Ulkomaiset sijoitukset ovat joutuneet valtioiden syyniin. Euroopan unionin jäsenmaista 14 on säätänyt lakeja, joiden nojalla ne voivat puuttua sijoituksiin kansantalouden tai kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeillä toimialoilla. Lisää odotetaan.

Suuntaus on huomattu unionissa. Komissio antoi keväällä puiteasetuksen ulkomaisten suorien sijoitusten seurannasta. Asetus ei vaadi EU-mailta sijoitusten valvontaa tai yhtenäisiä valvontakriteereitä, vaan komissio tavoittelee avoimuutta ja yhteistyötä. Jäsenmaiden on vastaisuudessa ilmoitettava valvomistaan yrityskaupoista komissiolle ja muille jäsenmaille. Vaikka se pidentää yrityskauppojen käsittelyaikaa, avoimuus ja yhteistyö tekevät markkinoille hyvää.

Yritykset hakevat yhä kasvua kaikkialta maailmasta. Uskonkin, että sijoittajilla riittää rohkeutta, kun kohdalle osuu kovan luokan strateginen ostokohde. Maailmantalouden murrosvaihe voi merkitä monelle mahdollisuutta.